Zeeuwse Obstacle Run € 16.048,-

 Bron: PZC

Wat zag Elbert Simonse er na de Zeeuwse Obstacle Run uit! De deelnemer uit Aagtekerke had zich zaterdag in Goes niet gespaard. Waar anderen enigszins huiverig door de modder waadden of voorzichtig onder netten door tijgerden, gaf hij alles. Zelfs zijn oogwit was besmeurd. ,,Ach", zei hij, terwijl hij zich afspoelde met een tuinslang, ,,ik ben wel gewend een beetje vies te worden. Bij mijn werk leg ik rioleringen aan."

Uiteindelijk ontkwam ook he-le-maal niemand bij de vijfde editie van het evenement aan een compleet modderbad. Aan het begin van het 11 kilometer lange traject kon je nog wel vermijden dat je bovenlichaam en hoofd onder de drek kwamen te zitten, maar verderop gebeurde dat onherroepelijk. In park De Mirakel moest door een bijzonder smerig ruikend poeltje gezwommen worden. Nabij het politiebureau was het de bedoeling om met een autoband op je schouder tientallen meters door een baggersloot te banjeren. En zo was er nog een handvol hindernissen waarbij water de hoofdrol speelde.

 
© Johan van der Heijden

,,Mooi toch!", zei Simonse glunderend. Met de tuinslag - toch een stevige straal - kreeg hij niet eens alles van zijn gezicht en ledematen af. Hij had onderweg genoten van de ludieke en uitdagende obstakels. Zoals die bij de Sint Maartenbrug, waar iedereen via een net in een bungelend bakje moest klimmen, om er vervolgens aan de andere kant weer uit te springen, zo in de plomp. ,,Maar het was natuurlijk ook wel pittig. Vooral bij het zwemmen en het klimmen in de netten."

De Aagtekerkenaar is pas sinds kort bezig met obstacle runs. Voordien liep hij vooral hard. ,,Maar ja, dan train je alleen je benen", zei hij. ,,Ik vind het ook wel belangrijke om aan m'n core stability te werken. Ik zit soms in de bergen in Oostenrijk en Zwitserland en loop dan over smalle randjes, dan is het wel handig als ik de controle houd. In survival- en obstacleruns ben ik nu met heel m'n lichaam bezig."

Sprinters

Voor Mandy Heppener uit Terneuzen was de Zeeuwse obstacle run ook een gelegenheid om zichzelf te testen. Normaal is ze baanatlete. ,,We zijn eigenlijk sprinters", zei ze, terwijl ze wees naar drie vriendinnen met wie ze over de hindernissen was gegaan. ,,Onderweg help je elkaar natuurlijk. En het leuke is: wildvreemden helpen je ook."

 
Elbert Simonse © Johan van der Heijden

De vier, met shirts aan van Dames Team Zeeland, gingen bij hun debuut geen enkele hindernis uit de weg. Dat had wel gekund, maar dan hadden ze bij elke 'weigering' tien burpees moeten doen. Een burpee is een eenvoudige, tamelijk vermoeiende crossfit-oefening. Heppener: ,,We hebben gewoon alles gedaan. Joh, die burpee kunnen we niet eens."

Vast in de modder

Waar de meesten geen haast hadden bij hun rondgang langs de hindernissen, had Remy Vasseur dat wel. De voormalige triatleet uit Vlissingen had bij zijn eerste optreden in een obstacle run zijn zinnen gezet op de overwinning. Hij was er ook dichtbij; hij werd tweede met 34 seconden achterstand op Thomas Poesiat.

,,De eerste acht kilometer liepen we samen", vertelde Vasseur. ,,Maar toen we een autoband door een sloot moesten zeulen, ging het mis. Ik sprong in één keer in het water en kwam meteen helemaal vast te zitten in de modder. Ik krijg mijn schoenen niet meer los. Voor mijn gevoel heb ik er wel drie minuten gestaan. Waarschijnlijk was het niet meer dan een minuut. Maar toch, mijn achterstand was niet meer in te halen. Ik zag hem in de haven nog wel uit dat bakkie springen, maar toen moest ik er nog helemaal in klimmen...."

 

Nightrun 2019

Onderzoeksnieuws Villa Joep

facebook Twitter